16.11.2023

Майстер-клас «Як скласти професійне резюме та пройти співбесіду з HR»


15 листопада 2023 р. на факультеті фінансів та обліку ЗУНУ для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти освітньо-професійних програм «Фінансовий менеджмент», «Соціальне забезпечення», «Банківська справа», «Фінанси» і «Митна та податкова справа» відбувся тренінг з успішного працевлаштування та побудови кар’єри.

Спікером заходу виступила фахівець із професійної орієнтації Тернопільської філії Тернопільського обласного центру зайнятості Аліна Григорівна Грицаєнко, яка провела майстер-клас із написання професійного резюме, мотиваційного листа та проходження співбесіди з роботодавцями.

Під час тренінгу розглядалось три головні блоки питань, які стосувались:

основних правил, яких необхідно дотримуватись під час створення професійного резюме, його змістового наповнення та технічного оформлення;

вимог до написання мотиваційного листа;

особливостей та лайфхаків успішного проходження співбесіди з роботодавцем.

У ході заходу спікер акцентувала увагу на структурі та важливих персональних даних, які потрібно вказувати в резюме (освіта, навички та вміння, офіційний та неформальний професійний досвід, контактна інформація тощо), секретах його технічного оформлення з допомогою відомих онлайн-платформ графічного дизайну, типових помилках, які найчастіше допускають пошукувачі роботи при складанні резюме, з наведенням численних прикладів із сучасного практичного досвіду. Також Аліна Григорівна окреслила умови, за яких виникає необхідність написання мотиваційного листа та прикріплення його до резюме, ознайомила учасників з основними вимогами до написання вказаного типу документів.

Значна частина тренінгового заняття була присвячена прикладному питанню «Як успішно пройти співбесіду?». Спікер розповіла про етапи проходження співбесіди з роботодавцями, зокрема, як правильно підготуватися до неї, обрати вірний дрес-код, розкрила особливості та манеру поведінки під час співбесіди та основні помилки, які стають на заваді прийняттю на омріяну роботу. Були також розвіяні міфи щодо надмірних і невиправданих очікувань роботодавців від претендентів на ту чи іншу вакантну посаду.

Майстер-клас відбувся в дружній атмосфері. Студенти активно долучались до дискусії, демонстрували позитивний зворотній зв’язок і жвавий інтерес до отриманої інформації. Найбільше молодь цікавило, що вказувати в резюме, якщо немає досвіду практичної роботи за запропонованою вакансією; які питання може задавати роботодавець та як на них правильно відповідати; як підготувати коротку розповідь про себе і свої ключові навички та вміння, щоб сподобатись роботодавцю вже з перших хвилин зустрічі та ін. У результаті здобувачі вищої освіти отримали корисні практичні поради для складання професійного резюме та успішного проходження співбесіди, а найголовніше – зрозуміли, як правильно здійснювати пошук роботи за фахом.

Колектив кафедри фінансових технологій та банківського бізнесу Західноукраїнського національного університету висловлює глибоку вдячність пані Аліні за майстерність і професіоналізм, корисні прикладні рекомендації для складання резюме та проходження співбесіди для наших студентів, якими вони зможуть скористатися для успішного працевлаштування вже у недалекому майбутньому.

До нових конструктивних зустрічей!