13.11.2023

Екскурсія в Музеї історії грошей для учнів Тернопільської гімназії № 30 та Тернопільського класичного ліцею


7 листопада 2023 року, у рамках заходів, які присвячені Тижню фінансової грамотності, до ЗУНУ завітали учні Тернопільської гімназії № 30 та Тернопільського класичного ліцею.

Цікаву екскурсію у Музеї грошей для них провів к.е.н., доцент кафедри фінансових технологій та банківського бізнесу факультету фінансів та обліку Ярослав Чайковський.

Діти проявили зацікавленість до розповіді про грошовий обіг на теренах України: від монет грецьких полісів Північного Причорномор’я V-II ст. до н. е. і монет Західної Європи XV-XVII ст. до радянських грошових знаків епохи перебудови. Вони багато дізналися про національну валюту, починаючи від лічильно-вагової одиниці IX століття та срібного зливка XI-XIII ст. до перших грошей Української Народної Республіки (1917-1920 рр.), закінчуючи сучасною гривнею. Їх вразили представлені у музеї експонати: унікальні колекції пам’ятних та ювілейних монет, зокрема України; брикети утилізованих 10 злотих і 100 злотих банкнот Національного банку Польщі; портативний детектор перевірки банкнот.