18.05.2023

Студентський круглий стіл “Актуальні питання соціального страхування та пенсійного забезпечення громадян в Україні та світі”


16 травня 2023 р. професорсько-викладацьким колективом кафедри фінансових технологій та банківського бізнесу Класичного університету Тернополя проведено студентський круглий стіл на тему: “Актуальні питання соціального страхування та пенсійного забезпечення громадян в Україні та світі”.

У науковому заході взяли участь здобувачі вищої освіти освітніх програм “Соціальне забезпечення” та “Соціальна робота”. На запрошення до роботи круглого столу долучився заступник начальника Головного управління Пенсійного фонду України у Тернопільській області Володимир Івахов.

Модераторами заходу виступили доценти кафедри фінансових технологій та банківського бізнесу Галина Кулина, Володимир Костецький та Ірина Федорович. У своїй промові Галина Кулина наголосила на важливості соціального страхування для кожної людини та необхідної подальшого його розвитку з метою успішної реалізації завдань соціальної політики держави щодо соціального захисту та матеріального забезпечення населення.

З вітальним словом до учасників круглого столу звернувся Володимир Івахов, який наголосив на сучасних трансформаціях, які відбуваються в системі пенсійного страхування громадян та змінах у функціональній структурі органів Пенсійного фонду України, що значно розширило повноваження останнього.

У рамках заявленої тематики учасники круглого столу обговорили питання, що стосувалися: теоретичної концептуалізації соціального страхування як складової соціальної економіки та її компонентної складової; актуальних питань нарахування та сплати єдиного соціального внеску в Україні; практики та проблематики державного пенсійного страхування в Україні; фінансових аспектів функціонування Пенсійного фонду України в сучасних умовах; практики та проблематики страхування від нещасних випадів та професійних захворювань в Україні; основних тенденцій страхування від нещасних випадків у провідних країнах світу та можливостей їх імплементації у вітчизняну практику; реалій соціального страхування безробітних в Україні; перспектив розвитку медичного страхування в Україні з урахуванням іноземного досвіду; стану та перспектив розвитку вітчизняного ринку добровільного медичного страхування.

Головними доповідачами були учасники студентського наукового гуртка «Соціальний супервізор»: Вікторія Барвінська, Марія Арістова, Роман Луковський, Володимир Какалов, Юрій Новак, Діана Трачук, Тетяна Лемко та Ростислав Феськів, а їхні дослідження у процесі обговорення викликали жвавий диспут.

На завершення Галина Кулина подякувала Володимиру Івахову за змістовні розмови та мотивацію для студентів, а також учасникам за цікаві доповіді та полеміку. У свою чергу, студенти та професорсько-викладацький колектив кафедри фінансових технологій та банківського бізнесу висловили вдячність організаторам за такий формат спілкування.

Дякуємо всім учасникам і бажаємо нових наукових звершень!