24.03.2023

Екскурсія учнів Тернопільської початкової школи «Ерудит» в Музей історії грошей у рамках Global Money Week


22 березня 2023 року учні четвертих класів Тернопільської початкової школи «Ерудит» разом із директором, спеціалістом вищої категорії, вчителем-методистом Оксаною Володимирівною Палигою відвідали музей історії грошей факультету фінансів та обліку Західноукраїнського національного університету.

Global Money Week (Всесвітній тиждень грошей) – щорічна міжнародна освітня кампанія, метою якої є розвиток фінансової свідомості дітей та молоді, формування необхідних знань, умінь, поведінки та ставлення, необхідних для прийняття розумних та зважених фінансових рішень, що дасть змогу досягти фінансового добробуту та стійкості.

«Плануйте свої гроші, плекайте своє майбутнє» – це офіційна тема Global Money Week у 2023 році.

Кампанія Global Money Week в Україні триватиме два тижні – з 20 березня до 2 квітня.

Екскурсію провів к.е.н., доцент кафедри фінансових технологій та банківського бізнесу Західноукраїнського національного університету Ярослав Чайковський.

Школярі та педагогічний колектив Тернопільської початкової школи «Ерудит» дізналися про грошовий обіг на теренах України: від монет грецьких полісів Північного Причорномор’я V-II ст. до н. е. і монет Західної Європи XV-XVII ст. до радянських грошових знаків епохи перебудови, національну валюту – гривні від лічильно-вагової одиниці IX століття та срібного зливка XI-XIII ст. до перших грошей Української Народної Республіки (1917-1920 рр.) і сучасної гривні; цікавилися з унікальними колекціями пам’ятних та ювілейних монет, зокрема України, брикетами утилізованих 10 злотих і 100 злотих банкнот Національного банку Польщі.

Учням продемонстровано банери історії розвитку грошей, виникнення банків і банківських систем в різних країнах і в Україні, плакати елементів захисту різних видів номіналів гривні та портативним детектором перевірки банкнот.

Також під час зустрічі було проведено наукове консультування щодо історії грошей, грошового обігу на теренах України, фінансової обізнаності (грамотності).

Висловлюємо подяку директору, спеціалісту вищої категорії, вчителю-методисту Оксані Володимирівні Пализі та педагогічним працівникам Тернопільської початкової школи «Ерудит» за організацію учнів, к.е.н., доценту кафедри фінансів імені Сергія Ілліча Юрія ЗУНУ Вікторії Михайлівні Булавинець за зустріч з учнями та к.е.н., доценту кафедри фінансових технологій та банківського бізнесу Ярославу Івановичу Чайковському за проведення екскурсії.

Якщо вас зацікавила можливість відвідати музей історії грошей, у межах Global Money Week (Всесвітній тиждень грошей), звертайтеся до колективу кафедри фінансових технологій та банківського бізнесу факультету фінансів та обліку Західноукраїнського національного університету (корпус № 11, третій поверх, к. 11306).