03.10.2022

Відбувся науковий семінар «Сучасні тенденції страхового ринку та роль НБУ в його регулюванні»


29 вересня 2022 р. відбувся науковий семінар на тему: «Сучасні тенденції страхового ринку та роль НБУ в його регулюванні».

29 вересня 2022 р. для студентів факультету фінансів та обліку з ініціативи в.о. завідувача  кафедри фінансових технологій та банківського бізнесу ЗУНУ, доктора економічних наук, професора Ольги Кнейслер та доцента цієї кафедри Ірини Федорович за участю директора страхової компанії «ЕКСПО СТРАХУВАННЯ», заступника Голови ради Ядерного страхового пулу України Анатолія Іванціва відбувся науковий семінар на тему: «Сучасні тенденції страхового ринку та роль НБУ в його регулюванні».

У ході зустрічі Анатолій Іванців у доступній і цікавій формі розповів про сучасні тенденції розвитку страхового ринку України, охарактеризував фактори негативного впливу на стан вітчизняного страхового ринку й окреслив ряд рекомендаційних заходів щодо удосконалення діяльності страхових компаній України в умовах воєнного стану. Водночас, під час заходу особливу увагу було приділено аналізу показників, які характеризують розвиток страхового ринку України, провадженню діяльності страховими компаніями в рамках змін чинного страхового законодавства та ролі держави в процесі регулювання страхової діяльності.

Ґрунтовний та насичений семінар включав багато запитань, що стосуються: нових вимог до діяльності страхових посередників; вдосконалення асортименту страхових послуг; розширення обсягів страхового покриття та включення до нього актуальних ризиків, зокрема воєнних; впливу зміни регулятора страхового ринку на управління фінансами страхових компаній. Також Анатолій Іванців закцентував увагу на особливостях спрощення новим регулятором страхового ринку – НБУ процедури врегулювання страхових випадків.

У ході зустрічі виникли дискусії, які стосувалися новацій в регулюванні діяльності страховиків, зокрема нових нормативів, вимог до формування резервів та системи внутрішнього контролю, управління ризиками, звітності страховиків відповідно до міжнародних стандартів згідно з  Solvency I.

Усі учасники заходу отримали позитивні враження від спілкування з провідним фахівцем у страховій сфері, адже такий формат спілкування на сьогодні є важливим і дієвим в контексті формування практичних навиків майбутніх професіоналів-страховиків.  

Висловлюємо вдячність директору страхової компанії «ЕКСПО СТРАХУВАННЯ» Анатолію Іванціву за цікавий та змістовний виклад матеріалу!