17.11.2021

Відбувся вебінар «Страхування відповідальності: проблеми та сучасні тренди»


16 листопада 2021 р. з ініціативи завідувача кафедри фінансового менеджменту та страхування ЗУНУ доктора економічних наук, професора Ольги Володимирівни Кнейслер та доцента цієї кафедри Ірини Михайлівни Федорович відбувся вебінар для студентів факультету фінансів та обліку за участю директора страхової компанії «ЕКСПО СТРАХУВАННЯ», заступника Голови ради Ядерного страхового пулу України Іванціва Анатолія Євгеновича.

Анатолій Євгенович представив слухачам ґрунтовну доповідь щодо особливостей страхування відповідальності, оцінки сучасного стану галузі в контексті розвитку страхового ринку України, а також впливу на вітчизняний страховий бізнес кризових явищ та можливих шляхів їх подолання.

У ході онлайн-заходу відбувалося активне обговорення питань, що стосуються:

- особливостей страхування відповідальності в туристичному бізнесі;

- проблемних аспектів процедури укладення договору страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів;

- аналізу розміру страхових тарифів під час надання послуг зі страхування професійної відповідальності різними страховими компаніями України;

- основних засад  страхування відповідальності перевізника при убезпеченні пасажирів залізничного транспорту;

- ключових орієнтирів наближення обов’язкового страхування цивільної відповідальності власників автотранспортних засобів до європейських стандартів;

- розвитку системи страхування професійної відповідальності медичних працівників та механізмів відшкодування шкоди, завданої внаслідок медичного втручання.

Особливу увагу Анатолій Євгенович звернув на актуальність проблеми страхування професійної відповідальності медичних працівників в Україні та наголосив на необхідності запровадження обов’язкового страхування і визначення на законодавчому рівні поняття медичної помилки, затвердження реєстру медичних помилок з урахуванням зарубіжного досвіду, встановлення мінімальних сум виплат постраждалим від лікарських помилок.

По завершенню доповіді відбулася дискусія та обговорення низки актуальних питань, які студенти мали змогу задати Анатолію Євгеновичу, зокрема щодо умов і порядку реалізації завдань міжнародної системи страхування цивільної відповідальності власників транспортних засобів «Зелена картка»; особливостей визначення страхових випадків за договором страхування професійної відповідальності та умов виплати страхового відшкодування; проблем шахрайства у сфері страхування цивільно-правової відповідальності власників автотранспортних засобів.

Наприкінці зустрічі Ольга Володимирівна наголосила, що проведення таких вебінарів дає змогу науковцям та практикам обмінюватися досвідом, а також сприяє розвитку фахових навичок та умінь студентів, формуючи їх як майбутніх професіоналів своєї справи. Приємно відзначити, що Іванців Анатолій Євгенович долучається до таких заходів не вперше, адже вони користуються неабиякою популярністю серед студентів. Анатолій Євгенович та професорсько-викладацький колектив кафедри фінансового менеджменту та страхування ЗУНУ висловили сподівання щодо продовження співпраці. У свою чергу, студенти подякували організаторам заходу за цікаве спілкування!