27.11.2020

Відбувся науково-практичний семінар на тему «Пріоритетні напрямки розвитку фінансового менеджменту в умовах системних зрушень в економіці»


27 листопада 2020 року з ініціативи професорсько-викладацького колективу кафедри фінансового менеджменту та страхування Західноукраїнського національного університету відбувся науково-практичний семінар на тему «Пріоритетні напрямки розвитку фінансового менеджменту в умовах системних зрушень в економіці».

В онлайн-заході прийняли участь студенти третього курсу факультету економіки та управління за підсумками вивчення ними навчальної дисципліни «Фінансовий менеджмент». Модераторами науково-практичного семінару виступили канд. екон. наук, доцент, доцент кафедри фінансового менеджменту та страхування Володимир Костецький та канд. екон. наук, доцент кафедри фінансового менеджменту та страхування Тетяна Письменна.

До уваги присутніх на науково-практичному семінарі були запропоновані такі питання:

– з’ясування актуальних проблем, з якими стикнулися суб’єкти підприємництва в умовах коронакризи, а також окреслення шляхів їх вирішення, зокрема, через технологічні трансформації комерційної діяльності бізнес-структур;

– встановлення вимог до системи фінансового менеджменту, організованої у межах суб’єкта господарювання, у частині управління прибутком, фінансовими ризиками та антикризового фінансового управління;

– визначення основних дієвих заходів, які мають реалізовуватися у межах менеджменту підприємства на час коронакризи, щоб максимально пом’якшити складний період трансформацій у бізнесі;

– ознайомлення зі системою державної підтримки бізнесу, яка має на меті максимально знизити фінансове навантаження на бізнес-структури у період карантинних обмежень, зокрема, у частині реалізації таких програм як кредитні канікули, податкові преференції, підтримка роботодавців і працівників у сферах середнього та малого бізнесу.

За результатами проведеного заходу студенти змогли уяснити для себе відповіді на запитання стосовно того, які заходи зі сторони держави дають змогу суб’єкту господарювання втримати свої позиції в умовах карантинних обмежень, а які – стримують його розвиток; на кого більше має покладатися відповідальність за фінансові успіхи діяльності, – на державу чи самого суб’єкта господарювання у фінансово-економічних умовах, які сформувала коронокриза; чи зможуть суб’єкти господарювання виконати заплановані показники свої діяльності за умови ефективного функціонування системи фінансового менеджменту.

На завершення онлайн-заходу модератори Володимир Костецький та Тетяна Письменна підсумували, що саме сьогодні дуже важливо застосовувати сучасні методи фінансового менеджменту, які мають на меті покращити фінансовий стан підприємства та зміцнити його конкурентну позицію серед інших суб’єктів господарювання.