21.11.2019

Для студентів факультету фінансів та обліку ТНЕУ проведено професійно орієнтований тренінг з питань пенсійного забезпечення


 Навчально-практичний захід організовано за ініціативи доцентів кафедри фінансового менеджменту та страхування Налукової Н.І., Кулини Г.М., доцентів кафедри фінансів ім. С.І. Юрія Петрушки О.В., Шулюк Б.С. і за сприяння працівників Головного управління Пенсійного фонду України в Тернопільській області.

Заступник начальника відділу забезпечення наповнення бюджету фінансово-економічного управління Шимончик В.Б. значну увагу приділила обговоренню питань, що стосувалися методики розрахунку розміру пенсії за віком, страхового стажу та переваг офіційного працевлаштування. Фахівець зазначила, що для того, щоб отримати пенсію у 2019 році, при досягненні громадянином 60-ти річного віку, потрібно мати 26 років страхового стажу (щорічно цей показник буде зростати на одиницю, поки у 2028 році не досягне 35 років).

Заступник начальника відділу захисту інформаційних систем та електронних реєстрів Гребьолкін О.О. ознайомив присутніх з переліком електронних послуг, які надаються через вебпортал Пенсійного фонду України. На реальному приладі студенти набули практичних навичок щодо подання звернення за призначенням пенсії за допомогою сервісу «е-пенсія», підключення послуги смс-інформування та одержання довідок з QR-кодом. Практик надав фахову консультацію стосовно того як саме кожен бажаючий може за допомогою кваліфікованого електронного підпису, або з використанням логіна та паролю, стати користувачем вебпорталу і особисто контролювати сплату за себе роботодавцем страхових внесків, величину страхового стажу, розмір заробітної плати, які будуть враховані при призначенні пенсії.

У ході навчання найбільш активно відбувалось обговорення питань, що стосувались віку виходу на пенсію, методики проведення перерахунків виплат працюючим пенсіонерам, процедури переходу з одного виду пенсійної виплати на інший та можливостей добровільної участі у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування. Це дозволило фахівцям з питань пенсійного забезпечення надати вичерпні відповіді на поставлені запитання. Насамкінець, усі присутні отримали інформаційні буклети на тему призначення пенсії та долучились до реєстрації на вебпорталі Пенсійного фонду України.