07.10.2019

Відбувся науковий семінар «Страховий ринок України та його позиціонування серед провідних ринків світу»


 Третього жовтня 2019 р. з ініціативи студентів та професорсько-викладацького колективу кафедри фінансового менеджменту та страхування ТНЕУ відбувся науковий семінар на тему: «Страховий ринок України та його позиціонування серед провідних ринків світу».

Метою наукового заходу було обговорення студентами та викладачами проблем, що стосуються сучасного стану розвитку страхового ринку України, виявлення особливостей його функціонування, визначення найбільш конкурентоспроможних країн на світовому ринку страхових послуг, а також розробка рекомендацій щодо підвищення ефективності регулювання страхового ринку України в умовах нестабільності.

Із ґрунтовними науковими доповідями виступили студенти  груп ФСГ-41 та ФСГ-42. У  цікавій та жвавій дискусії студенти здійснили  порівняння страхових ринків зарубіжних країн і діяльність провідних страхових компаній України; розглянули механізми стратегічного управління страховими компаніями в умовах змінного економічного середовища з врахуванням умов євроінтеграції та особливостей регіональних ринків страхування в окремих країнах Східної Європи; виявили тенденції й передумови розвитку страхового ринку України та його місце на світовому ринку; визначили країн-лідерів світового ринку страхування  (США, Японія, Великобританія, Китай та Франція), які головним чином акумулюють та перерозподіляють страхові кошти, формують тенденції ринку та є взаємозалежними через глобалізаційні процеси; обґрунтували основні комплексні страхові продукти, які пропонуються на світовому ринку страхування. Особливу зацікавленість учасники семінару проявили в обговоренні питань впливу іноземного капіталу на розвиток страхового ринку України.

Присутні відзначили високий рівень обізнаності студентів-учасників наукового семінару. Серед усіх учасників семінару варто відзначити Сороку М., Радь М., Ніцевич Н., Кучкуду Л., Куриленко Н., Прутян Ю., Суперенко К., Дорошенко Т., Чернявського В., Шулик І., Дубиченко Х., Самофалова М., Яцишина І., доповіді яких характеризувалися науково-практичною значимістю.

Підсумовуючи результати зустрічі, модератор канд. економ. наук, старший викладач кафедри фінансового менеджменту та страхування Федорович Ірина Михайлівна висловила сподівання щодо подальшого наукового дослідження напрямів інтеграції вітчизняного страхового ринку в світову систему страхування та подякувала  учасникам за ґрунтовно розкриту тематику наукового семінару, жваву і плідну дискусію.