16.11.2018

Відбулося засідання круглого столу «Сучасний страховий бізнес: визначальні стратегії конкурентного розвитку»


У рамках проведення Тижня моделювання фінансових рішень у сфері бізнесу 16 листопада 2017 р. з ініціативи учасників студентської страхової компанії «Імперія Безпеки» і професорсько-викладацького колективу кафедри фінансового менеджменту та страхування ТНЕУ відбулося засідання круглого столу на тему: «Сучасний страховий бізнес: визначальні стратегії конкурентного розвитку».

Метою наукового заходу було обговорення студентами, викладачами і практиками проблем і пропозицій, що стосуються формулювання пріоритетних стратегій розвитку страхового бізнесу в Україні.

Доктор економічних наук, професор, завідувач кафедри фінансового менеджменту та страхування ТНЕУ Ольга Володимирівна Кнейслер, обґрунтовуючи необхідність наукового заходу, звернула увагу присутніх на те, що у ході дискусії учасники відзначать основні проблеми у сфері страхового бізнесу і працюватимуть над розробкою фінансових рішень, реалізація котрих сприятиме: покращанню якості страхового ринку; удосконаленню механізмів управління ризиками; взаємодії держави та основних учасників страхового ринку; вирішенню питань, що стосуються оподаткування страхової діяльності. Ольга Володимирівна познайомила присутніх із керівниками компаній страховиків-партнерів та зазначила, що вельмишановні гості представляють саме ті страхові організації, котрі займають чільні місця за основними фінансовими показниками у офіційних рейтингах страховиків України впродовж останніх років.

З вітальним словом до учасників круглого столу звернулися декан факультету фінансів ТНЕУ Андрій Ярославович Кізима, Президент Асоціації «Ліга підприємців Тернопільщини» Михайло Володимирович Гомівка, директор Тернопільського агентства СК «ТАС» Наталія Зіновіївна Яцишин, спеціаліст з ризикового страхування Тернопільського агентства СК «ТАС» Ірина Дмитрівна Генцьорська, Директор філії ПрАТ «СК «ПРОВІДНА» у м. Тернопіль Василь Богданович Саланський, заступник директора філії ПрАТ «СК «ПРОВІДНА» у м. Тернопіль Ярослав Ігорович Сафандула.

Упродовж засідання були заслухані тези доповідей 17 студентів. Кожен учасник обговорення представляв інформацію, що була цікавою, змістовною, актуальною та аналітично обгрунтованою. Так, молоді науковці дискутували із практиками стосовно культури і технологій управління у страховому бізнесі; тенденцій українського страхового ринку і чинників, що впливають на ефективність страхової діяльності; державного регулювання страхової діяльності в Україні та особливостей взаємовідносин держави і страховиків; конкуренції на ринку страхових послуг України та її наслідків для розвитку страхового бізнесу; тенденцій розвитку майнового, особистого страхування та страхування відповідальності в Україні; перспектив розвитку і взаємодії банківського та страхового бізнесу; тенденцій розвитку страхового бізнесу у країнах Європи і Америки та можливостей його впровадження в Україні.

Підсумовуючи роботу учасників наукового заходу, завідувач кафедри фінансового менеджменту та страхування ТНЕУ доктор економічних наук, професор Кнейслер О. В. висловила сподівання стосовно того, що сформульовані студентами спільно із страховиками-практиками висновки щодо оцінки ризиків, забезпечення надання страховими організаціями повноцінного страхового захисту, політики у частині розробки нових страхових продуктів, цінової стратегії страхової компанії, забезпечення підвищення рівня їхньої фінансової надійності та збільшення частки на страховому ринку будуть впровадженні у практику.